ANA SAYFA > SAĞLIK > "Seyahat ederken sağlığınızdan olmayın"

"Seyahat ederken sağlığınızdan olmayın"

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Tuna Demirdal, yurtdışı seyahatlerinde gözlenen artışın, ‘seyahat sağlığı’ konusunu gündeme taşıdığını söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) rakamlarına göre ülkemizden yurtdışına seyahatin 2012’de 6 milyonu, 2013’de ise 8 milyonu geçtiğini,  Dünya Turizm Organizasyonu (UNWTO) verilerine göre ise 2013 yılında uluslararası seyahat edenlerin sayısının bir önceki yıla göre %5 artarak  1 milyarı aştığına dikkat çeken Doç. Dr. Tuna Demirdal, bu rakamların seyahat-sağlık ilişkisinin önemini giderek arttırdığını söyledi.

 Doç.Dr.Demirdal , “Özellikle yurtdışı seyahatlerde sağlık açısından risk taşıyan durumların bilinmesi ve ona göre tedbirler alınması gerekir. Seyahat edilecek ülkede hijyen koşullarının bozuk olması, özellikle beslenme konusunda dikkatli olmayı zorunlu kılar.  Bunun yanında varılacak yerde birçok enfeksiyon hastalığı yerel olarak görülüyor olabilir. Bunun için de aşı ile önlenebilen hastalıklar için aşılama ve koruyucu ilaç kullanılması ihtiyacı ortaya çıkabilir” diye konuştu.

Bu ihtiyaçlardan dolayı ‘’seyahat tıbbı’’ adını verilen  ayrı bir tıp alanı ve kavramı ortaya çıktığını söyleyen Doç. Dr. Tuna Demirdal , ülkemizin bu alanda yol kat etmesi gerektiğini vurguladı. Doç. Dr. Tuna Demirdal ,  “Ülkemizde kişilere seyahat öncesi öneri ve bilgi verecek, gerekli aşılamaları ve ihtiyaç duyulan  ilaçları uygulayacak ‘’seyahat kliniği’’ dediğimiz yapıların sayısı oldukça azdır. Bu ihtiyaçlar için enfeksiyon hastalıkları polikliniklerine başvurulabilir. Yurtdışı seyahatlerden önce gidilecek yerlerdeki olası risklere karşı kişilerin aşılanma ihtiyaçları Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü tarafından karşılanmaktadır” dedi.

Uluslararası seyahatlerde güvenli beslenmenin de oldukça önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Demirdal , tıpta ‘turist ishali’ diye adlandırılan hastalığa yakalanmamak için, riskli bölgelere gidiliyorsa doktorun verdiği korunma amaçlı ilaçların kullanılmasına vurgu yaptı.

Doç. Dr. Demirdal şu tavsiyelerde bulundu: “Seyahat yapanlar için klasik önerilerden biri; ‘’kaynat, pişir, kabuğunu soy ya da vazgeç’’ şeklindedir. Yani kaynamış, pişmiş, kabuklu ise kabuğu soyulmuş gıdaları yemek her zaman daha güvenlidir. İçme suyu olarak da çeşme suyu değil, şişe suları tercih edilmelidir. Dünya sağlık örgütü (WHO), Amerika hastalıkları önleme merkezi (CDC) ve Avrupa hastalıkları önleme merkezi (ECDC) web siteleri seyahat sağlığı açısından detaylı bilgilerle doludur. Yurtdışı seyahatlere gidecek olanlar gidecekleri ülkedeki muhtemel riskler açısından internet imkânlarından da yararlanabilirler”
“Seyahatten önce enfeksiyon hastalıkları kliniğine veya uzmanına başvurun”
Doç. Dr. Tuna Demirdal , sağlık açısından riskli olduğu düşünülen ülkelere seyahat edecekler başta olmak üzere seyahat planı olan herkesin, seyahat tıbbı açısından tecrübeli bir enfeksiyon hastalıkları kliniğine veya uzmanına başvurması gerekliliğini vurgulayarak;  İKÇÜ  Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğinin bu açıdan yeterli donanıma sahip önemli merkezlerden biri olduğunu kaydetti.

 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Fuar'ın onur konuğu illeri: Diyarbakır ve Malatya
Sonraki Haber KKTC'nin Barış ve Özgürlük Bayramı Kutlandı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?