ANA SAYFA > KÜLTÜR-SANAT > Şair, Aktör ve Yönetmen Arıburnu Karşıyaka'da anılacak

Şair, Aktör ve Yönetmen Arıburnu Karşıyaka'da anılacak

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Şair, Aktör ve Yönetmen Arıburnu Karşıyaka'da anılacak

Karşıyaka Belediyesi kurumsal düzeyde desteklediği şiir çalışmalarını sürdürüyor. 24 Kasım Cumartesi günü Karşıyaka Belediyesi Çarşı Kültür Merkezi'nde yönetmen, senaryo yazarı, oyuncu ve şair Orhon Murat Arıburnu'u anma; onun sanatını ve şiirini anma anlama etkinliği gerçekleştirecek.

İlk şiiri 1936'da "Edebiyat Dergisi"nde yayınlandı. Ardından Gün, Varlık, Genç Nesil, Yeditepe, Küçük Dergi, Yenilik, Gelecek gibi dergilerde şiirleri çıktı. 1947'de Türkiye'de ilk kez şiir sergisi açtı. Gündelik dille yazdığı genellikle kısa şiirleri, şaşırtıcılığı, alay ve yergi öğelerine dayanır. Biçim denemeleriyle Garip Şiir'e, konularıyla toplumcu şiire yakın, önemli bir Türk şairidir. Ayrıca Orhon Murat Arıburnu 1946'da Şadan Kamil'in "Gençlik Günahı" filmiyle sinemaya girdi. 1951'de kendisinin oynayıp yönettiği ilk filmi "Yüzbaşı Tahsin"de Kurtuluş Savaşı'nı konu aldı. 1952'de çektiği "Sürgün" filminde yine Kurtuluş Savaşı'nda düşmanla işbirliği yapıp sürgüne gönderilenlerin öyküsünü anlattı. 1953'te çektiği "Kanlı Para" filmiyle birinci Türk Film Festivali'nde yönetmen, senaryo yazarı ve oyuncu olarak ödül aldı. 1954'te büyük ticari başarı kazanan "Beklenen Şarkı" filmini Cahide Sonku ve Sami Ayanoğlu ile birlikte yönetti. 1959'daki "Tütün Zamanı" filminde Yılmaz Güney'e şans tanıyan yönetmenlerden biri oldu. Diğer filmleri arasında "Ümitler Kırılınca" (1962), "Prangasız Mahkumlar" (1965), "Ümit Kurbanları" (1967), "Anter" (1974) sayılabilir. Kovan (1940), Bu Yürek Sizin (1982) adlı şiir kitapları bulunan şairin bir de İnsan Gürültüye Gitmese (1972) adlı tiyatro eseri bulunmaktadır.

Sunu şair Aslıhan Tüylüoğlu tarafından gerçekleştirilecek etkinlikte şair Sedat Gülmez Orhon Murat Arıburnu'nun şiirlerindeki mizahı, ironiyi irdeleyen bir konuşma sunacak; Veysel Çolak ise şairin şiirlerindeki toplumcu eğilim üzerine duracak.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Gülsin Onay ve öğrencilerinden unutulmaz konser
Sonraki Haber Berk Uğurlu A Milli Takım'da

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?