ANA SAYFA > SPOR > Pınar Karşıyaka'dan Türkiye'de bir ilk...

Pınar Karşıyaka'dan Türkiye'de bir ilk...

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Pınar Karşıyaka'dan Türkiye'de bir ilk...

“Ani kalp ölümü” ya da “Ani kalp durması”, bilinen kalp hastalığı olsun olmasın belirtiler başladıktan sonra genellikle 1 saat içinde olan beklenmedik ölümlerdir.

Bu ölümler sokakta, evde, iş yerinde veya hastanede olabilmektedir. Ülkemizde her yıl 90.000 civarında kişi ani kalp durması nedeniyle ölmektedir. Başka bir deyiş ile, yaklaşık her 6 dakikada bir kişiyi ani kalp durması nedeni ile kaybediyoruz.

Halkın büyük kısmına eğitim verilen ve iyi organize hasta müdahaleleri yapılan gelişmiş ülkelerde olay yerinde hemen kalp masajı yapılması, şok cihazları ile erken müdahale, sağlık ekiplerinin olay yerine erken ulaşması ve müdahalesi ile bu kişilerin yarıya yakını kurtarılabilmektedir.

Ülkemiz için bu kadar iyimser konuşmak maalesef mümkün değildir. Olayların sadece %1.7’sine halktan kişilerce kalp masajına başlandığı bildirilmiştir.

Ülkemizde ne yazık ki ilk yardım eğitimi almış olan kişi sayısı da oldukça azdır. Yine hayat kurtarıcı olduğu bilinen halktan kişilerin de kullanabileceği otomatik şok cihazlarının sayısı ise gelişmiş ülkelerin çok altındadır.

Bu farkındalığı arttırmak adına, önce insan diye düşünen Türkiye Acil Tıp Derneği ve Pınar Karşıyaka Basketbol Takımı insana önem vererek ortak proje girişiminde bulundu.

Türkiye Acil Tıp Derneği tarafından son teknolojiye sahip bir otomatik eksternal defibralatör cihazını geçtiğimiz ay eğitimleri tamamlanan Pınar Karşıyaka Basketbol Takımının Mustafa Kemal Atatürk Karşıyaka Spor Salonu'na bağışlandı. Cihaz hakkında her türlü eğitimi alan çalışanlar, 112 ekipleri gelene kadar “hayat kurtaran 2 hareket” için hazır olduklarını ve devam niteliği taşıyacak olan kamu yararına gerçekleştirilecek sosyal projelerin devamının geleceğini belirttiler.

Proje ile ilgili olarak Şube Başkanı Turgay Büyükkarcı ise “ Geçtiğimiz sezondan başlattığımız bu proje ile teknik ve idari kadromuz yanı sıra oyuncularımıza da ilk yardım eğitimi verildi. Ayrıca geçtiğimiz sezon çekilen Kamu Spotu filmi ile de büyük bir farkındalık yarattık. Bu sezonda Mustafa Kemal Atatürk Karşıyaka Spor Salonuna yerleştirilen Otomatik Kalp Cihazı sayesinde herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması niyetindeyiz. Bu projeye olan katkılarından ve  desteklerinden ötürü Türkiye Acil Tıp Derneği’ne teşekkür ediyoruz. “ dedi.

Türkiye Acil Tıp Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr.Yıldıray Çete şunları söyledi. ” Biz; Türkiye Acil Tıp Derneği olarak olay yerinde ilk müdahaleyi, ‘Hayat kurtaran iki hareket’ adıyla tanımladık ve sloganlaştırdık. Ülkemizde şu anda hastane öncesi alanda meydana gelen olayların sadece yüzde 2’sine müdahale edilebiliyor. Geri kalanına ise maalesef yapılmıyor. Bu iki hareket ‘112’yi ara’ ve ‘Kalp masajına başla.’ Bu iki hareketin hızla hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu hareketlerin önemini insanlarımıza tanıtabilmek için kamu spotu hazırladık. Bunun için de 2015-2016 Basketbol Ligi Şampiyonu Pınar Karşıyaka Basketbol Takımı koçu, oyuncuları ve yönetimi yardımı ile Türkiye Acil Tıp Derneği üyesi doktorları Başak Bayram ve Murat Çetin’in katkılarıyla bir kamu spotu hazırladık. Orada da hayat kurtaran iki hareketi sloganlaştırdık. Katkılarından dolayı herkese teşekkür ediyorum. ”
 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyaka'dan stat açıklaması...
Sonraki Haber Kaf Kaf filede Rota Koleji karşısında

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?