ANA SAYFA > KÜLTÜR-SANAT > MHP Karşıyaka'dan kültürel etkinlik

MHP Karşıyaka'dan kültürel etkinlik

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
MHP Karşıyaka'dan kültürel etkinlik

Yapmış olduğu siyasi çalışmalarının yanı sıra kültürel alanda da her daim varlığını hissettiren MHP Karşıyaka İlçe Teşkilatı geçtiğimiz gün Karşıyaka sinema salonunda “İslam’a Türkçe Bakış” temalı konferansında halk bilimci, sanatçı Dr. Kaya Kuzucu konuşmacı olarak katıldı.

Karşıyaka halkının yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe MHP İzmir İl Başkanı Necat Karataş’ta katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından MHP Karşıyaka İlçe Başkanı Akif Yılmaz ve İl Başkanı Necat Karataş günün anlam ve önemini kapsayan birer konuşma yaptılar.

Ardından biyografisinin takdiminden sonra kürsüye gelen Dr. Kaya Kuzucu sazıyla, sözüyle İmam El-Maturidi, Hoca Ahmet Yesevi, Hünkar Hacı Bektaş Veli’den günümüze Türk’ün İslam’a bakışını muhteviyatıyla aktardı.

Dr. Kaya Kuzucu; “Kuran, Sünnet ve dine uygun olan töre Arabistan’daki, Afrika’daki dini anlama, örf ve töre ile Türkistan’daki algı ve anlayış tabiidir ki farklı olacaktır.

 

Din simsarlığına, riyaya açık olduğu için Yesevilik şekle dayalı ibadeti kabul etmiyor. Cennet, Cehennem korkusuyla ibadeti de kabul etmiyor. İbadeti sevgili ile buluşma anı gibi değerlendiriyor. Piri Türkistan Hoca Ahmet Yesevi’nin hikmetlerindeki ve Yunus Emre’nin şiirlerindeki “Bana seni gerek seni” hep o anlayışın tezahürüdür. Mevlana’nın, Şeb-i Aruz’u “Vuslat gecesi” Tanrı’nın bir sevgili gibi görünmesindedir. Maturidiliğin en önemli özelliği aklın ön plana çıkmasıdır. İslam dini akla ve mantığa dayalı son dindir. Rahmetli Başöğretmen  Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İmam Maturidi’yi en iyi anlayanlardan biri olan Elmalı Hamdi Yazır’a, bestekar aynı zamanda ilahiyatçı olan Sadettin Kaynak’a kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’de ne yazıyor Türkçe mealini yazında milletim bunu bilsin. Dili olmayanın ibadeti olmaz. Yapmış olduğu ibadeti anlayarak ve bilerek yapması insanı huzura ve hazza ulaştırır.

Maturidilikte ve Yesevilikte devlet çok önemli ve kutsaldır. Devleti olmayanın bayrağı, bağımsızlığı olmaz. Ziya Gökalp, Alparslan Türkeş ve Devlet Bahçeli bu yoldan yürüyen abide şahsiyetlerdir. 9 Işık kitabında ifadesini bulunan Ahlakçılık, Yesevi anlayışının ta kendisidir.

Konuşmasının sonunda Kaya Kuzucu sazıyla Türk Dünyasından çeşitli ezgi ve motifleriyle bezenmiş marş, türkü ve deyişlerini salonda coşkulu kalabalıkla seslendirdi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Kripto Para Yatırımcısı Olan Ünlü İsimler
Sonraki Haber İZSU'dan koku açıklaması

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?