ANA SAYFA > GÜNDEM > Karşıyaka Anıtı 35,5 Metreye ulaştı...

Karşıyaka Anıtı 35,5 Metreye ulaştı...

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Karşıyaka Anıtı 35,5 Metreye ulaştı...

Karşıyaka'nın yenilenen simgesi "Karşıyaka Anıtı" olarak bilinen "Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı" inşaatında 35,5 metreye ulaşıldı.

Bu nedenle anıt inşaatını gezen Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Ali Hıdır Köseoğlu 35,5 metreye çıkarak anılarını fotoğrafladı. Fen İşleri Müdürü Rayif Otıo'nun da yer aldığı ekip, inşaatta çalışan işciler ile selfi yaparak, çalışmalarında başarılar diledi. 

Anayasa Meydanı'nda bulunan anıt 1972 yılında Prof. Dr Tamer Başoğlu tarafından yapılmıştır. İzmir, Karşıyaka İskele Meydanı'nda bulunan anıt, biçimi kadar kapsamı, ifadesi, ismi de farklı bir yapıttır. Anıtın adı Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtıdır. Alan düzenlemesi ile bütünleşen yapıtta, geleneğin dışından bir biçimlendirmeye gidilmiştir. Her yönden gelinip içinden geçilebilen, içindeki yazıların okunabilen, seyirci ile bütünleşen bir anıt olması düşünülmüştür. Alandaki döşemeye yapılan ve üzerinde yürünen daha sonra plaklaşarak yükselmeye başlayan elemanlar; çiğnenmekte olan, kadın haklarının Atatürk ve kurduğu Cumhuriyet ile yücelmeye başladığını simgeler. Atatürk ve O'nun belli başlı ilkelerini de simgeleyen bu dikit plaklar bronz bir kuşakla sıkı sıkıya kucaklanmıştır. Üzerinde Ulu Önder Atatürk, annesi Zübeyde Hanım, mermi taşıyan cefakar Türk Anası, Cumhuriyet ve Demokrasi ile başlayan seçme, seçilme ve her dalda yetişen ve uğraş veren Türk Kadınları (öğretmen, hukukçu, kimyager gibi) simgeleyen kabartma figürler vardır. Anıt 27 metre yüksekliğindedir. Uzak etkisi vardır. Cumhuriyet'in 50. yılında açılan ulusal bir yarışmada birincilik ödülü alarak yapımına 1972'de karar verilmiştir. 1973 yılında açılmıştır. Ancak geçen yıllar anıtı yıpratmnış ve tehlikeli hal alınca da yıkım kararıyla yenileme çalışmaları başlatılmıştır. Mahkemelik de olan yenileme çalışmaları halen devam etmektedir.
Karşıyaka Belediyesi, yıllar içerisinde yıpranan ve -ağır hasarlı- raporu verilen “Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı”nı baştan sona yeniliyor. Karşıyaka’nın simgesi olan yapı, 6 ayda tamamlanması planlanan projeyle daha modern ve görkemli hale getirilecek. Başkan Akpınar, “Hepimiz için büyük değer taşıyan bu yapıyı adına ve anlamına layık görünüme kavuşturmak, kentimize ve halkımıza karşı duyduğumuz sorumluluğun gereğidir. Anıtımızı çok daha güçlü olarak gelecek nesillere taşıyacağız” dedi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber TÜRFAD'dan Dikmen'e Basın Özel Ödülü
Sonraki Haber İzmir, ''Türkiye lideri'' oldu

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?