ANA SAYFA > SAĞLIK > Kalçadan, sığırdan çene kemiği nakli

Kalçadan, sığırdan çene kemiği nakli

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Kalçadan, sığırdan çene kemiği nakli

Çenesinde yeterli kemik olmadığı için implant tedavisi yapılamayan hastalara, kalçasından, kaburgasından ve hatta bir sığırdan alınan kemik parçalarıyla nakil yapılabiliyor. Alınan kemik miktarı ihtiyaca göre 10-12 mm’ye kadar çıkabiliyor.

Son yılların en popüler uygulamaları arasında yer alan implant tedavisi, dişlerini çektiren ya da diş kayıpları yaşayan hastalar için en çok tercih edilen yöntemlerden biri haline geldi. Çenedeki kemik yoğunluğunun yeterli olmadığı durumlarda implant uygulanamadığını, bu durumu ortadan kaldırmak için kemik nakli yapıldığını ifade eden Diş Hekimi Arda Hacarlıoğlu, “hastanın çene ucundan kemik temin etmek bu işlem için daha uygun olsa da yeterli kemik yoksa kalçasından, ayağından ya da kaburgasından donör bölge seçip kemik alabiliyoruz. Hatta bir sığırın ayak kaval kemiğinden toplanan kemik dokuları, işlemden geçirildikten sonra insan çenesine yerleştirilebiliyor” diye konuştu.

Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmesi durumunda uzun yıllar ve hatta ömürlük kullanılabilen implant, kaybolmuş dişlerin yerine suni titanyum maddeler kullanılarak diş kayıplarının giderilmesi işlemine deniyor. Hastanın çenesinde yeterli kemik olmaması yani çene kemiğinin erimesi durumlarında implant uygulanamıyor. İşte bu durumda farklı teknikler kullanılıyor.

ÇENE KEMİĞİ NEDEN ERİYOR?

 Manavkuyu Diş Polikliniği’nden Diş Hekimi Arda Hacarlıoğlu, çene kemiği erimesinin nedenlerini sıralayarak, “diş çekimini takiben 7-8 ay içerisinde implant uygulanmadığı takdirde çene kemiğinde erime meydana geliyor. Ayrıca, diş kökünde oluşan enfeksiyon, kist ve tümör benzeri oluşumlar kemiğin bölgesel erimesine neden oluyor. Bruksizm denilen diş sıkma veya diş gıcırdatma alışkanlıkları da dişlerin çevresindeki kemiğin erimesine neden olabildiği gibi, hatalı yapılan dolgu, sabit veya kullanım süresi dolmuş hareketli protezler de bu erimenin sebepleri arasında” diye konuştu.

KALÇADAN VE KABURGADAN ÇENE KEMİĞİ NAKLİ

Herkesin ağız yapısının implant tedavisi için uygun olmadığını belirten Diş Hekimi Hacarloğlu, “standart bir diş implantı uygulayabilmek için çenede en az 5-6 mm kemik kalınlığına, 10-12 mm kemik yüksekliğine ihtiyaç duyarız. Kemik hacminin yetersiz olduğu hastalarda ise ileri implant cerrahisi ameliyatlarıyla uygun kemik hacmini oluşturmak mümkündür. Bunun için yapay kemik kullanıyoruz. Bu kemiği hastanın kendisinden ya da kemik tozu olarak temin ediyoruz. Hastanın çene ucundan ya da çenesinin yan tarafından donör bölge seçip, oradan kemik alıp erime olan bölgeye yerleştiriyoruz. Çeneden yapılan nakil, hastanın konforu açısından daha uygun ancak çenede nakil için yeterli kemik yoksa, kalçadan, kaburgadan ya da ayaktan kemik parçası alıp, çene kemiğinin hacmini artırıyoruz” dedi.

SIĞIR KEMİĞİ DE NAKİL İÇİN KULLANILIYOR

Hastanın kendi kemiklerinin yanında başka bir kaynaktan kemik dokusu ya da kemik tozu da denilen suni kemiğin de kullanılabildiğini ifade eden Diş Hekimi Arda Hacarloğlu, “kemik tozları, insan vücuduna uyumlu olup, laboratuar ortamında üretilen tozlardır. İnsan ya da sığır kaynaklı olabilir. Örneğin sığırın ayak kaval kemiğinin baş kısmındaki kemik dokuları toplanıyor. Alerjik reaksiyon yaratmayacak şekilde işlemden geçiriliyor. İmplantın boş olan yerlerine yerleştiriliyor. 3 ila 9 aylık süre boyunca vücut kemik nakli yapılan alanı tedavi etmek için çalışır ve bunu da yeni yumuşak doku ve kemik büyüterek yapar. Bu yeni kemik oluşumu ile o alan güçlenir. Güçlenmenin ardından implant tedavisi uygulanır” şeklinde konuştu.

KOMBİNE CERRAHİ OPERASYON

Tüm bu işlemlerin kombine bir cerrahi operasyonla sağlandığını belirten Hacarlıoğlu, hastaya genel anestezi uygulandığını, genel cerrahlarla birlikte plastik cerrahların da operasyona katıldığını söyledi. Hacarlıoğlu, “biz cerrahlara istediğimiz kemiğin boyutları hakkında bilgi veriyoruz. Aynı seansta alınan kemik ağız içerisine uygulanıyor. Oldukça etkili bir yöntem olduğunu söyleyebilirim. Bu yöntem sayesinde dişsizlik kimsenin kaderi olmayacak. Hastalar sağlıklı bir ağız yapısına sahip olabilecek” dedi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyaka’nın iyilik butiği ''Butik Elele''
Sonraki Haber Pınar Karşıyaka, İzmir Down Sendromu Derneği'ni konuk etti

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?