ANA SAYFA > SAĞLIK > İZMİR ORGANİK TARIMDA LOKOMATİF

İZMİR ORGANİK TARIMDA LOKOMATİF

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İZMİR ORGANİK TARIMDA LOKOMATİF

Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Ertem, dünyada organik tarıma olan ilginin her geçen gün artmasına rağmen halen Türkiye'de kişi başına yıllık organik üretim tüketim tutarının 1 euronun altında kaldığını söyledi.

Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği ile Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi işbirliğinde düzenlenen sohbet toplantısında organik tarım masaya yatırıldı. Toplantıda konuşan ETO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Ertem organik tarımın dünyada yükselen bir değer olduğunu, sağlıklı ve sivil düşünen toplumların organik ürünlere yöneldiğini söyledi.
Yıllık kişi başına düşen organik harcamanın Almanya ve İsviçre'de 150, İtalya'da 120 euro olmasına rağmen Türkiye'de bu rakamın 1 euronun altında kaldığını ifade eden Başkan Ertem, "Türkiye organik tarımda dünya sıralamasında geriye doğru gidiyor. 1990'ların başında dünyada ilk beşte yer alan Türkiye bugün 400 milyon dolarlık yıllık ihracatıyla 42. sıraya düştü. Tarım politikalarında bütünlük sağlayarak organik tarımda potansiyeli ve tüketimi artırmalıyız" diye konuştu.
Türkiye'de tarımla uğraşan üreticinin sanayinin talebine uygun üretim yapmadığı için verim kaybı yaşandığına dikkat çeken Ertem, kaynakların doğru kullanımı için sürdürülebilir, organik tarıma devlet desteği verilmesi gerektiğini belirtti. Ertem, "Sağlıklı nesiller için organik tarım koruyucu sağlık hizmeti kapsamında yer alıyor. Sağlıklı beslenen nesiller ile sağlık harcamaları düşer, işgücü kayıpları azalır. Devletin geniş bir perspektifte düşünerek organik üretimi sübvanse etmesi sürdürülebilir kaynaklar açısından oldukça önemli. Organik ürünlerde KDV'nin düşürülmesiyle üreticiye katkı sağlanarak, tüketimin artması yolunda önemli bir adım atılabilir" dedi.
Organik tarımda İzmir'in Türkiye'nin lokomotifi olduğunu ve tarımsal ihracatta Türkiye birincisi olduğunu vurgulayan Ertem, "Türkiye yılda 400 milyon dolarlık organik ürün ihracatı yapıyor. 100 milyon dolarlık bir iç tüketim hacmi var. Organik tarım parlayan yıldız olarak görüldüğünden sahte ürünler de piyasaya sürülüyor. Organik ürünleri satın alırken ürün paketi üzerindeki logoyu kontrol ederek ya da üretici sertifikasına bakarak sahte ürünleri ayırt edebilirsiniz" ifadelerini kullandı. Türkiye'de organik ürün tüketimini arttırmak için önerilerde de bulunan ETO Başkanı Ertem şöyle konuştu:
"Anaokulu ve kreşlerde organik beslenme zorunlu hale getirilmelidir. İtalya'da organik ürün tüketiminin yüzde 33'ü okullarda gerçekleştirilirken, bu oran Türkiye'de yüzde 1'in altında. Çocuklarını yüksek ücretli özel okullara gönderen veliler yıllık 20 bin TL okul ücreti veriyor. 500 TL fark vererek çocuğunun sağlıklı organik ürünlerle beslenmesine harcama yapmıyor. Medya aracılığıyla bireylere sağlıklı beslenme ile ilgili bilgi verilmeli. Ekolojik ürünlerin tüketimi artarsa bu ürünlerin üretimindeki tüm aşamalar kayıt altında olduğu için devlete ekstra vergi katkısı olacaktır."

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber UYKUSUZLUĞU ÇEKEN BİLİR...
Sonraki Haber 2015 MODELLERİ VİTRİNLERDEN ÖNCE AYAKKABI KIŞ FUARI’NDA

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?