ANA SAYFA > SAĞLIK > Halk sağlığı müdüründen tasarruf çağrısı

Halk sağlığı müdüründen tasarruf çağrısı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Halk sağlığı müdüründen tasarruf çağrısı

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur, 16 Ekim Gıda Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, dünyadaki iklim değişikliğinin açlığa yol açabileceğini belirterek, "Ormanlarımıza sahip çıkmamız, daha az enerji tüketmemiz, suyu, toprağı, dünyanın değerli doğal kaynaklarını korumamız, daha az gıda israf etmemiz gerekiyor" dedi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim, Dünya Gıda Günü olarak kutlandığını belirten İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Bediha Salnur, "Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) nun bu yılki 16 Ekim Dünya Gıda Günü Teması “İklim değişiyor, o halde gıda ve tarım da değişmeli” oldu. İklim değişikliğinin tarımsal üretimi olumsuz etkileyeceği ve buna bağlı olarak açlık tehlikesinin baş göstereceği öngörüsü var. Bunun için önlemler almaya başlamak gerekiyor. Bu önlemlerin ne olacağı üzerine düşünmek gerek. Neler yapabiliriz? Ormanlarımıza sahip çıkmamız, daha az enerji tüketmemiz, daha az kirliliğe sebep olan enerji kaynaklarını kullanmamız, suyu, toprağı, dünyanın değerli doğal kaynaklarını korumamız, daha az gıda israf etmemiz gerekiyor.  Bununla birlikte, günümüzün en önemli gıda sorunlarından biri sağlıklı gıdaya ulaşım. Üreten ile tüketen arasındaki aracılar çoğaldıkça gıdaların sağlık güvenirliliği de ister istemez düşüyor" dedi. 
 
"Komşusuna bir tas çorba götürenimiz kalmadı"
 
Sanayileşmenin yan etkisi olarak yediklerimizin sanayileştiğine vurgu yapan Dr. Salnur, şunları söyledi: "Daha çok paketler daha çok hazır gıdalar girdi yaşantımıza. Ancak bu süreçte üretebileceğimiz yerlere kadar sınırları zorlamak en güzeli. Örneğin hazır meyve suları tüketmek yerine Ege Bölgesinin bolluk pazarlarındaki meyvelerinden alıp meyve suyu yapılabilir. Ekmek, salça, turşu, tarhana, reçel ilk elden aklımıza gelen ev yapımı ürünler. Dünya gıda günü aynı zamanda açlıkla mücadele günü gıda iletişimsizliğine son! İklim değişikliği ve oluşabilecek açlık tehdidine karşı en büyük tedbir kültürel alışkanlıklarımızı devam ettirmek. Obeziteden açlığa, hijyenden aşırı hazır gıda tüketimine kadar gıda ile ilgili yaşanan sorunların tümünde altta yatan neden bir tür iletişimsizlik. En basiti, açlık, bir gıda iletişimsizliği. Obezite bir gıda iletişimsizliği. Bolluk bilinci, paylaşma bilinci gerek. Komşusuna bir tas çorba götürenimiz kalmadı belki de. Gıda iletişimsizliği denilebilecek bir durum bu gün dünya genelinde açlıklara sebep olan. Bir yerlerde birileri açsa, başka bir yerlerde ambarlar dolusu buğdaylar döküldüğü içindir" 
PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Yeni vapurlar sefere başladı...
Sonraki Haber Yaşar Topluluğu, 71. kuruluş yıldönümünü kutladı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?