ANA SAYFA > EĞİTİM > En anlamlı mezuniyet

En anlamlı mezuniyet

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
En anlamlı mezuniyet

Zihinsel engellilerin istihdama katılmasına olanak sağlamak amacı ile gerçekleştirilen “Biz Bunu Yaparız” projesi kapsamında Ege Üniversitesi Bayındır Meslek Yüksekokulunda fidancılık eğitimi alan zihinsel engelli 8 genç, düzenlenen mezuniyet töreninde ailelerini gururlandırdı.

Karşıyaka Akademi Zihinsel Engelliler Derneği (KAZED) ve Ege Üniversitesi Bayındır Meslek Yüksekokulu (MYO) tarafından, Ege Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (EGESEM) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) desteği ile düzenlenen “Biz Bunu Yaparız” adlı proje, 8 zihinsel engelli gencin daha hayatına dokundu. Zihinsel engellilerin alacakları eğitimler ile istihdama katılmalarının yolunu açmak için düzenlenen proje sonunda katılımcılardan Murat Durmaz, Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren bir firmada işe başladı. Çalıştığı için çok mutlu olduğunu belirten Durmaz’ın ailesinin gururu gözlerinden okundu. Törende gençlere sertifikalarını, eğitimde katkısı bulunan akademisyenler takdim etti.

KAZED Başkanı Tülin Topuzoğlu, Bayındır MYO Müdürü Doç. Dr. Aslı Güneş’in ev sahipliğinde düzenlenen törene İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan, Bayındır Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Gerdan, İŞKUR Temsilcisi Şahper Akman ile gençlerin aileleri katıldı. Mezuniyet belgelerini almalarının ardından madalya ve hediyeler takdim edilen gençler, fidancılık eğitimi almaktan ve üniversiteli gençler ile birlikte olmaktan duydukları mutluluğu ifade ettiler.

50 ton toprak işlediler

KAZED Başkanı Topuzoğlu yaptığı açılış konuşmasında, projenin sürdürülebilirliğine dikkat çekti ve “İlki Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından Menemen Araştırma, Uygulama ve Üretim Çiftliğinde gerçekleştirilen projenin verdiği eğitim kadar sürdürülebilir olması önemliydi. Biz Bayındır’da ticari ürün üretimi şansını elde ettik. Yaklaşık 50 ton toprakla tüp doldurma, çelik kesme, saksılama ve dikim gerçekleştirildi ve bir fidan denizi yaratıldı” dedi. 6 ay boyunca 8 gencin haftada 5 gün, 3 saat çalışma ile bu üretimi gerçekleştirebildiğine dikkat çeken Topuzoğlu, “Bu gençlerin insan onuruna yaraşır şekilde hayatını sürdürebilmesi için onlara maddi destek yapmak yerine çalışabilecekleri bir sistem kurulması gerekli” açıklamasında bulundu.

Engelsizmir’e ilham oldu

Farkındalık yaratma çalışmalarının önemine değinen İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan, “Türkiye’de engellilerin çalıştırılmasına yönelik yasa var. Ancak özellikle özel sektör, cezasını ödüyor ve engellileri çalıştırmıyor. Bu bilincin yıkılması ancak böyle projeler ile olacak” dedi. “Biz Bunu Yaparız” projesinin kendilerine de ilham verdiğini dile getiren Özkan, 2018 yılında yapılacak olan Engelsizmir Kongresinin temasının istihdam ve üretim modelleri olacağını söyledi.

Firmalar ile iletişim ağı güçlendirilmeli

Projede yer alan her bir gencin, tarımsal üretim konusunda bedensel işgücü olarak yeterli, iş disiplini açısından çok özverili olduğunu belirten Bayındır MYO Müdürü Doç. Dr. Aslı Güneş, engelli gençleri çalıştırmak isteyen firmalarla gençler arasında bir iletişim ağı kurulması gerektiğini söyledi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Dikili Belediyesi'nde hırsızlık...
Sonraki Haber Karşıyaka'da akademisyenler eğitimcilerle buluştu

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?