ANA SAYFA > SAĞLIK > ÇOCUKLARDA ROTA VİRÜSÜ KORKUSU

ÇOCUKLARDA ROTA VİRÜSÜ KORKUSU

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
ÇOCUKLARDA ROTA VİRÜSÜ KORKUSU

Özellikle 4 aylık ile 4 yaş arası çocuklarda sık görülen kusma, ağır ishal gibi belirtilerle kendini gösteren rota virüsü, çocuklarda 'dans eden göz sendromu'na neden olabiliyor.

Gözüm istem dışı, çok hızlı bir şekilde bir çok yöne hareket etmesi olarak tanımlanan sendrom, çoğunlukla rota virüsü hastalığı tedavi edildiğinde kendiliğinden düzelme gösteriyor.

Opr. Dr. Tülay Kılıç, daha sık çocuklarda görülen rota virüsünün, ebeveynlerin hasta bebeğin altını değiştirdikten sonra el yıkamamaları, enfekte su, yiyecek ve havadaki damlacıklarla bulaştığını söyledi.

Rota virüsünün bulantı, kusma, sulu ishal, ateş, aşırı su kaybı ve gözyaşının çıkmaması gibi sorunlara yol açtığını belirten Dr. Tülay Kılıç, "Genellikle sıvı kaybının dengelenmesiyle hastalık düzelmeye başlar ancak nadir de olsa menenjit gibi ciddi tablolar görülebilir. Beyin dokusunun tutulması ile birlikte çocukta 'dans eden gözler sendromu' oluşabilir" diye konuştu.

Görme sinirlerinde şişkinlik ve ödem görülebilir

'Dans eden gözler sendromu'nda, gözlerde istemdışı çok hızlı bir şekilde hem yatay hem de dikey ve arka arkaya olan hızlı heraketlerin oluştuğunu ve bunların da kaotik bir görüntü yarattıklarını belirten Dr. Tülay Kılıç, şunları söyledi: "Bu hızda hareketlere 'opsoklonus' adı verilir. Diğer bir adlandırma da 'manik bakışlar'dır (sakkadomania). Opsoklonus, ataklar halinde ya da aralıklı olarak görülebilir. Göz kapakları açık veya kapalı olabilir, uykuda bu hareketler durabilir. Herhangi bir göz uyarısında, kaotik görüntü artabilir. Hastalar baktıkları yerin sallandığını hissederler ama çift görme şikayeti olmaz. Bir diğer nadir rota virüsü komplikasyonu da görme sinirlerinde şişkinlik, ödem, şaşılık ve denge bozukluklarıdır."

'Dans eden gözler sendromu'nun başka sebeplere bağlı olarak da görülebilceğine dikkat çeken Dr. Tülay Kılıç, bu durumda tedavide kortizon ve kemoterapi ilaçları gerekirken, rota virüsü hastalığına bağlı oluşan 'dans eden gözler sendromu'nda ise kendiliğinden düzelmenin izlenebileceğini söyledi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber HEYELAN TEHLİKESİNE KALICI ÇÖZÜM
Sonraki Haber İNŞAATLARA YENİ DÜZENLEME

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?