ANA SAYFA > İZMİR > CHP'li Sertel: Adaletsiz TRT

CHP'li Sertel: Adaletsiz TRT

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
CHP'li Sertel: Adaletsiz TRT

TRT’nin taraflı yayın politikasını eleştiren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Adaletsiz TRT” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından başlatılan ve her kesimden milyonların desteğini alan “Adalet Yürüyüşü” için TRT ekranlarında ‘Sözde Adalet Yürüyüşü’ denilmesi büyük tepki topladı. TRT yönetiminin özür dilemesi gerektiğini ifade eden ve TRT’nin son üç yılda AKP iktidarına ayırdığı haber ve canlı yayın sürelerini açıklayan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, TRT’nin taraflı yayın politikasını rakamlarla ortaya koydu.

TRT’nin, 2013 yılından 2017 yılı Mart ayına kadar ana muhalefet partisi CHP’ye 190 saat yer verdiğini açıklayan CHP İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, AKP iktidarına ise CHP’nin 7.5 katı kadar bin 422 saat süre ayırdığını söyledi.

Bu süre zarfında TRT ekranında MHP’ye 108 saat, HDP’ye ise 31 saat haber ve canlı yayın olarak yer verildiğini belirten Sertel, AKP iktidarına üç partinin toplamından dört kat fazla süre ayrıldığını vurguladı. 

AKP’NİN BORAZANI

CHP Milletvekili Atila Sertel, iktidarın borazanı haline gelen ve AKP iktidarına CHP’nin 7.5 katı süre tanıyan TRT’nin tarafsız olmadığının bir kez daha tescillendiğini dile getirdi.  

Gelirinin yüzde 85’ini halktan alınan elektrik katkı payları ve bandrol ücretlerinden karşılayan TRT’nin halkın sesi olmaktan çıkıp AKP’nin çiftliği olduğunu vurgulayan Atila Sertel, şu bilgileri paylaştı:

“TRT KİT Alt Komisyonu’nda TRT’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakan’a ve başta Genel Başkanımız olmak üzere diğer siyasi liderlere ve partilere ne kadar süre ayrıldığını sordum. Gelen cevapların eksik bile verildiğini düşünmeme rağmen yayın süreleri sözde tarafsız TRT’nin ne kadar taraflı olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Buna göre; TRT ekranında 2013 yılından 2017 yılı Mart ayına kadar AKP ile ilgili 322 saat canlı yayın ve haber yapılmış. Ayrıca bu dönemde Başbakan ve Bakanlar için de bin 99 saat haber ve canlı yayın yapılmış. Yaklaşık 3.5 yıllık süre zarfında CHP için 190 saat, MHP için 108 saat ve HDP için ise 31 saat haber ve canlı yayın yapılmış. AKP iktidarına ayrılan süre ana muhalefet partisinin 7.5 katı, üç muhalefet partisinin toplamının ise 4 katı kadar. TRT halkın sesi olması gerektiğini, bağımsız ve özerk bir kurum olduğunu unutmuş, AKP’nin çiftliği haline gelmiştir. Gelirini toplumun tüm kesiminden elde eden TRT, yayın politikasını da toplumun tüm kesimlerini kapsayacak şekilde belirlemelidir.”

REFERANDUM’DA AKP’YE 29.5 SAAT, CHP’YE 9 SAAT

Referandum sürecinde televizyon kanallarının eşitlik ilkesine uygun yayın yapma zorunluluğunun kaldırılmasıyla TRT’nin taraflı yayınlarının iyice ayyuka çıktığını ifade eden Sertel, “Referandum sürecinde yani 21 Ocak-16 Nisan 2017 tarihleri arasında Başbakan, Başbakan Yardımcıları, Bakanlar, AKP Grup Başkanvekilleri, Genel Başkan Yardımcıları TRT ekranında 29 saat 30 dakika süre ile yer almış ve Evet propagandası yapmışlardır. Aynı süreçte CHP 9 saat 22 dakika, MHP 6 saat 40 dakika HDP ise yalnızca 20 dakika TRT ekranlarında haber olabilmişlerdir. Sormuş olmama rağmen TRT yönetimi, özellikle o süreçte sabah akşam TRT ekranlarında yer alan Cumhurbaşkanı ile ilgili yayın sürelerini vermemeyi tercih etmiştir. En azından seçim süreçlerinde tüm partilere eşit olmasını beklediğimiz TRT, eşitlik ilkesini bir kenara bırakmış milyonların desteklediği adalet yürüyüşüne ‘sözde adalet yürüyüşü’ diyecek kadar ileri gitmiştir. Asıl adaletsiz olan TRT yönetimidir. Bir an önce özür dilemesini ve hatasını düzeltmesini beklediğimiz TRT, bu taraflı tutumunun hesabını elbet verecek” diye konuştu.

KANUNU HATIRLATTI

TRT’nin 2015 yılında siyasi liderlerle ilgili haber sayısına ilişkin bilgi de veren Atila Sertel, 2015 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la ilgili 5 bin 574 haber, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile ilgili 5 bin 163 haber, Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili 2 bin 463 haber, Devlet Bahçeli ile ilgili bin 861 haber, HDP ile ilgili de bin 228 haber yapıldığını söyledi.  

TRT yönetimine ve AKP iktidarına 2954 sayılı TRT Kanunu’nu hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“TRT Kanunu’nun 5. Maddesinin m bendinde şöyle deniliyor: ‘Kamuoyunun sağlıklı ve serbestçe oluşabilmesi için kamuoyunu ilgilendirecek konularda yeterli yayın yapmak; tek yönlü, taraf tutan yayın yapmamak ve bir siyasi partinin, grubun, çıkar çevresinin, inanç veya düşüncenin menfaatlerine alet olmamak.’ Halka ve diğer siyasi partilere karşı saygısız, seviyesiz bir tutum içine giren TRT yönetimini en azından kanuna karşı saygılı olmaya davet ediyorum.”

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyaka Çarşı'da yangın paniği...
Sonraki Haber Ilıca’dan Ata'ya coşkulu selam

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?