ANA SAYFA > İZMİR > Bornova’da “Deprem Gerçeği ve İzmir” konuşuldu

Bornova’da “Deprem Gerçeği ve İzmir” konuşuldu

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Bornova’da “Deprem Gerçeği ve İzmir” konuşuldu

Bornova Belediyesi ve Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin işbirliğiyle Bornova Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Deprem Gerçeği ve İzmir’ konulu panelde, 17 Ağustos Depremi’nin 19’uncu yılında depreme hazırlık konusunda yapılması gerekenler hatırlatıldı.

Bornova Belediyesi ve Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi 17 Ağustos Depremi’nin 19’uncu yılında, deprem öncesinde alınması gereken tedbirleri hatırlatmak ve vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla Bornova Kültür Merkezi’nde ‘Deprem Gerçeği ve İzmir’ konulu bir panel düzenledi.

Alınması gereken önlemlerle dikkat çekildi

Panelin moderatörlüğünü İnşaat Mühendisi Abdullah İncir üstlenirken, Jeofizik Mühendisi Doç. Dr. Mehmet Utku, Jeoloji Yüksek Mühendisi Tahir Öngür, İnşaat Mühendisi Selma Nalbantoğlu konuşmacı olarak yer aldı. Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Sinan Can Öziçer ve İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Gürkan Erdoğan’ın açılış konuşmalarını yaptığı panelde özellikle kamu kurumlarının depreme hazırlık konusunda alması gereken önlemlere dikkat çekildi.

Deprem değil, ihmal öldürdü

Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Sinan Can Öziçer, 17 Ağustos 1999 depreminde insanların ihmaller nedeniyle hayatlarını kaybettiğini belirterek, “İzmir alüvyon zemin üzerine kurulmuş durumda, binalarımızın da önemli bir bölümü kullanım ömrünü tamamladı. Bize düşen deprem öncesi, deprem anı ve sonrasında yapacaklarımızı planlamak. Bu konuda hem bireyler hem de kurumların üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekiyor” dedi.

Bilim ve tekniğe güvenilmeli

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Gürkan Erdoğan da insanların bir sağlık problemi yaşadığında en iyi doktoru bulma arayışına girdiğini ancak ev alırken projesini kimin çizdiğini, mühendisinin kim olduğunu merak etmediğini belirterek, “Yapılar konusunda bilime ve tekniğe güvenilmeli” diye konuştu.

Panelistlerden Jeofizik Mühendisi Doç. Dr. Mehmet Utku 1999 depreminin Türkiye’nin deprem algısı yönünden milat olduğunu belirterek, “Ülkemizin tamamı 2. Derece deprem bölgesinde. İzmir 7 şiddetinde deprem olma olasılığının yüksek olduğu bir kent. İzmir ve çevresinde her gün ortalama 20 civarında deprem oluyor” dedi. Utku, İzmir diri fay hatlarının envanterinin çıkarılması, nokta bazında da yapı ile yer uyumunun sağlanması gerektiğini söyledi.

Yapılar gerçekçi verilere göre tasarlanmalı

Jeoloji Yüksek Mühendisi Tahir Öngür de “Yeraltını çok iyi tanımak zorundayız. Yoksa her deprem bizi başka bir yerimizden vurur” diyerek, “Yapıları planlarken yeraltıyla ilgili hesaplanması gereken çok şey var. Kentin merkezindeki yer hareketlerini çok iyi bilmek zorundayız. Ancak bu modellemeyi yapma konusunda çok başarısızız” dedi. Öngür, yeraltındaki jeolojik hareketleri modelleme görevinin kamunun üstlenmesi gereken bir sorumluluk olduğunu söyledi. Öngür ancak böyle yapıların gerçekçi verilere göre tasarlanabileceğini söyledi.

Yapı envanter çalışması tamamlanmalı

İnşaat Mühendisi Selma Nalbantoğlu da binaların bilim ve tekniğin ışığında yapılması gerektiğinin altını çizerek, “İzmir’in yapı envanter çalışmasını bir an önce tamamlaması gerekiyor” dedi. Bornova Belediyesi’nin öncülüğünde başlatılan çalışmayla Bornova’daki toplum afet gönüllülerinin sayısının 1000’e ulaştığını hatırlatan Nalbantoğlu, 60 adet toplanma alanı belirleyen Bornova Belediyesi’nin hazırlık konusunda da önemli adımlar attığını dile getirdi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Geleceğin yıldızlarından muhteşem final
Sonraki Haber İzmir Orman Bölge Müdürü'nden ormanın komşularına hayati uyarı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?