ANA SAYFA > EKONOMİ > Yumurta ihracatı şaha kalktı

Yumurta ihracatı şaha kalktı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Yumurta ihracatı şaha kalktı

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan adımla, İsrail ve Rusya ile sorunlarını giderme yolunda başlatılan barış sürecinin ardından, Başbakan Sayın Binali Yıldırım’ın “Irak’la, Suriye ile, Mısır ile bizim kavga etmemiz, ilişkilerimizin bozulması için çok nedenimiz yok ama ilişkilerimizin düzelmesi için çok neden var” açıklaması yumurta ihracatını şaha kaldırdı. Irak’a yapılan yumurta ihracatı haftalık 120 TIR’dan 310 TIR’a çıktı.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Kanatlı Tanıtım Grubu Başkanı Bedri Girit, Başbakan Yıldırım’ın beyanatı öncesinde Türkiye’nin Irak’a haftada 14 dolardan ortalama 120 TIR ihracat yaptığını, Başbakan’ın barış mesajı sonraki hafta ise 17 dolardan 310 TIR ihracat gerçekleştirdiklerini anlattı.

Türkiye’nin Irak’a yaptığı yumurta ihracatının siyasi ilişkilerin bozulduğu süreçte yüzde 40 düştüğüne işaret eden Girit, “Başbakamızın Irak ile siyasi ilişkileri sıcak hale getireceğiz açıklaması sonrasında Iraklı alıcılar yönlerini Türkiye’ye çevirdi. Irak pazarındaki ihracat kaybımızı telafi edeceğiz” diye konuştu.

Irak’a haftalık ortalama 200-220 TIR yumurta ihracatı hedefliyoruz

Irak pazarından çok umutlu olduklarını dile getiren Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu ise, Türkiye’nin dış politikasındaki olumlu gelişmenin yumurta ihracatını zirveye taşıyacağını ifade etti. Keskinoğlu şöyle devam etti: “Türkiye, kriz öncesinde Irak’a ortalama haftalık 180-200 TIR yumurta ihraç ediyordu. Barış ikliminde bu ihracat rakamlarına tekrar ulaşacağız, hatta geçeceğiz. Irak’a haftalık ortalama 200-220 TIR yumurta ihracatı hedefliyoruz.”

Yumurta sektörünün Başbakan’dan bir isteği daha var

Umman, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Türkiye’den yumurta ithalatında TIR başına 900 dolar ile 1600 dolar arasında harç aldığına işaret eden Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Taktak, “Başbakanımız Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci’den beklentimiz bu ülkelerdeki mevkidaşlarıyla gerçekleştirdikleri görüşmelerde Türkiye’den yumurta ithalatında aldıkları harçları kaldırmalarını talep etmeleridir” dedi.

İsrail ile imzalanan barış anlaşması sonrasında Türkiye’den İsrail’e yumurta ihracatında da artış olacağını anlatan Taktak, İsrail’e yumurta ihracatının Ekim ayından itibaren ivme kazanacağı müjdesini verdi.

Türkiye’nin yumurta ihracatı 10 yılda 16 kat arttı

Türkiye’nin yumurta ihracatı 2005 yılında 17.5 milyon dolar düzeyinde iken, 2005 sonrasında özellikle Irak pazarında yakalanan başarı sayesinde 2013 yılı sonunda 406 milyon 161 bin dolara kadar ulaştı.

2013 yılı sonrasında Irak ve Suriye ile siyasi ilişkilerimizin gerilmesi yumurta ihracatında kan kaybına yol açtı. 2014 yılında 403 milyon dolarda tutunan yumurta ihracatı 2015 yılında yüzde 32’lik gerilemeyle 275 milyon dolara düştü. 

Türkiye, 2014 yılında Irak’a 326 milyon dolarlık yumurta ihraç etmişken, 2015 yılında bu rakam yüzde 40’lık sert inişle 195 milyon dolara geriledi.

Kanatlı sektörü, Başbakan Binali Yıldırım’ın "Biz dostluklarımızı arttıracağız, düşmanlıklarımızı azaltacağız. Bütün ülkeleri dost olarak görüyoruz. Bundan sonra Karadeniz'i, Akdeniz'i çevreleyen bütün ülkeler ile dostluklarımızı ilerleteceğiz. Anlaşmazlıklarımızı asgari düzeye indireceğiz" açıklamasının kanatlı sektörünün ihracat rakamlarını kanatlandıracağına inanıyor.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Akpınar sözünü tuttu, Kaf Kaf'a 50 bini verdi
Sonraki Haber Engelleri karikatürle kaldırdılar

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?